Cunoscută îndeosebi ca ingredient în băuturile energizante, Taurina este creditată cu efecte energizante, de agitație chiar. Nimic mai fals! Băuturile energizante, cum ar fi Red Bull, Monster și altele, au primit multă atenție în presă în ultima perioadă, existând îngrijorarea că cei mai mari consumatori ai băuturii, adolescenții și adulții tineri, sunt expuși riscului de moarte subită și convulsii în urma consumului ridicat.
Deoarece taurina este un ingredient major în aceste băuturi, unii oameni ar putea fi îngrijorați de faptul că taurina ar putea contribui la aceste efecte negative.
Vestea bună (pentru taurină) este că nu există nicio dovadă pentru implicarea taurinei în vreun rezultat negativ al consumului de băuturi energizante. Este bine stabilit că conținutul mare de cofeină din băuturile energizante (de la 80 de miligrame, cantitatea dintr-o ceașcă tare de cafea, până la 300 de miligrame per porție) este de vină pentru problemele de sănătate asociate băuturii. Efectele secundare ale băuturilor energizante sunt aceleași cu cele ale intoxicației cu cafeină și includ nervozitate, nervozitate, convulsii, aritmii cardiace și (rar) moarte. Taurina este inclusă în aceste băuturi pentru efectul de “cărăuș” al cofeinei către creier!
Cel mai bine este probabil să evitați complet băuturile energizante și să vă concentrați pe obținerea energiei din surse naturale sigure. Doar taurina oferă multe dintre avantajele atribuite băuturilor energizante, cum ar fi performanța îmbunătățită la exerciții fizice.
Beneficiile TAURINEI
Aportul de taurină este unul dintre factorii responsabili pentru longevitatea remarcabilă a locuitorilor din Okinawa. Taurina joacă un rol important în restabilirea sensibilității la insulină, prevenirea obezității și inhibarea îngroșării arteriale. Mulți americani, totuși, au deficit în acest aminoacid ieftin.
Revizuit științific de: Dr. April Parks, MD, MS, în noiembrie 2022. Scris de: Ian Macleavy.
Japonezii au o speranță de viață printre cele mai mari din lume. De fapt, Okinawa, celebra „Insula Longevității” din Japonia, are probabil cel mai mare procent din lume de oameni de peste 100 de ani.
Fără îndoială, există mulți factori care joacă un rol în durata de viață a celor mai longevive populații, dar dovezile arată că toate au un lucru în comun: aportul alimentar ridicat de un aminoacid numit taurină.
Legătura dintre taurină și o viață lungă este atât de puternică încât cercetătorii au numit taurina „Factorul nutrițional pentru longevitatea japonezilor.”
Taurina promovează sănătatea cardiovasculară, sensibilitatea la insulină, echilibrul electrolitic, funcția auzului și modularea imunității. În cercetarea pe animale, taurina a protejat împotriva insuficienței cardiace, reducând mortalitatea cu aproape 80%.
Beneficiile sale sunt atât de largi și extinse încât oamenii de știință au descris taurina drept „o moleculă minune.”
Taurina se găsește din abundență în corpurile sănătoase, practice fiind al doilea aminoacid din corpul uman. La fiecare kilogram corp avem, în medie, un gram de taurină. O persoană de 70 kg ar avea 70 g de taurină în corp.
Cu toate acestea, anumite diete, în special dietele vegetariene sau vegane, lipsesc cantitățile adecvate de taurină, stările de boală, inclusiv insuficiența hepatică, renală sau cardiacă, diabetul și cancerul, pot provoca toate o deficit de taurină. Iar organismele îmbătrânite adesea nu pot produce intern o cantitate optimă de taurină, ceea ce face ca suplimentarea să fie vitală.
De aceea, cei interesați de longevitate ar trebui să ia în considerare acest nutrient vital și foarte ieftin. În acest articol, veți afla cum creșterea nivelului de taurină poate contribui la o mai bună sănătate cardiovasculară, metabolică și neurologică.
Luați în considerare SUPLIMENTAREA CU TAURINĂ
Taurina este cel mai abundent aminoacid despre care nu ai auzit niciodată; se găsește în tot corpul, dar mai ales în țesuturile care conțin celule excitabile, cum ar fi nervii și mușchiul inimii.
Dovezi epidemiologice puternice sugerează că anumite grupuri cu cea mai lungă durată de viață consumă cantități mai mari de taurină decât cei dintre noi din restul lumii.
Suplimentarea cu taurină poate preveni diabetul și obezitatea la modelele animale și poate atenua efectele ambelor condiții la om.
Suplimentarea cu taurină întărește celulele musculare ale inimii, le prelungește durata de viață și le protejează de daune, reducând în același timp mulți dintre factorii care produc ateroscleroza și consecințele ei mortale.
Taurina protejează celulele retinei și ale urechii interne de deteriorare, normalizând fluxul ionilor de calciu de care au nevoie pentru o funcționare adecvată.
Dovezile sunt în creștere pentru rolul taurinei în prevenirea convulsiilor epileptice și a bolilor hepatice, două afecțiuni care pot fi atribuite efectelor toxice asupra țesuturilor delicate.
Dacă sunteți interesat de o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai activă, luați în considerare suplimentarea cu taurină.
De ce avem nevoie de taurină suplimentară?
În entuziasmul de a investiga noi compuși ai longevității, uneori se uită importanța celor venerabili care există de zeci de ani. Acesta este cazul taurinei. Membrii fundației obișnuiau să obțină taurină ca parte a formulei cu mai mulți nutrienți, dar acest produs nu este atât de popular ca cândva.
Un studiu lansat în noiembrie 2012 a făcut afirmația îndrăzneață că taurina este una dintre cele mai esențiale substanțe din organism. Autorii au scris: „Având în vedere distribuția sa largă, numeroasele sale atribute citoprotectoare și semnificația sa funcțională în dezvoltarea celulelor, nutriție și supraviețuire, taurina este, fără îndoială, una dintre cele mai esențiale substanțe din organism.”
Deși este posibil ca organismul tău să producă taurină singur, totuși trebuie să obții taurină prin dietă și suplimente pentru a obține cantități optime din acest nutrient esențial.
Datorită rolului esențial al taurinei în organism, suplimentarea cu taurină poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv restabilirea sensibilității la insulină, atenuarea complicațiilor diabetului, inversarea factorilor de boli cardiovasculare, prevenirea și tratarea bolilor hepatice grase, atenuarea convulsiilor, inversarea tinitusului și multe altele.
Taurina previne obezitatea
Una dintre modalitățile prin care taurina poate ajuta la îmbunătățirea sănătății generale este combaterea obezității. Obezitatea afectează fiecare zonă a corpului, în special din cauza depozitelor de grăsime abdominală care generează inflamații. Studiile pe oameni arată că 3 grame pe zi de taurină timp de 7 săptămâni au redus semnificativ greutatea corporală la un grup de adulți supraponderali sau obezi (dar care nu erau încă diabetici).
Diverse studii pe animale susțin capacitățile anti-obezitate și de scădere a lipidelor ale taurinei, atât singură, cât și în combinație cu alte produse naturale. Aceste studii evidențiază capacitatea taurinei de a îmbunătăți toleranța la glucoză la animalele obeze, un beneficiu important având în vedere numărul de persoane supraponderale.
Poate cel mai alarmant, cercetarea pe animale dezvăluie că obezitatea în sine provoacă o scădere a nivelului de taurină în plasmă, care, într-un cerc vicios, promovează și mai mult obezitatea. . Din fericire, în același studiu, suplimentarea cu taurină a întrerupt ciclul, ajutând la prevenirea obezității și a consecințelor acesteia.
Taurina promovează controlul glicemiei și tratează diabetul
Este un fapt cunoscut că concentrațiile de taurină sunt mai mici în rândul diabeticilor decât la persoanele sănătoase. Având în vedere informațiile de mai sus despre nivelurile scăzute de taurină care promovează obezitatea, este clar că nivelurile scăzute de taurină servesc doar la promovarea interdependenței diabetului și obezității.
Din fericire, studiile pe oameni au arătat că suplimentarea cu doar 1,5 grame de taurină pe zi poate restabili nivelul de taurină la cei de la subiecții de control sănătoși, iar cercetări suplimentare pe animale au arătat că suplimentarea cu taurină poate ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip II.
Concentrațiile normale de taurină sunt esențiale în controlul diabetului zaharat și a impactului consecințelor acestuia. Studiile pe animale au descoperit că a avea concentrații adecvate de taurină ajută la controlul diabetului prin reducerea glicemiei și restabilirea sensibilității la insulină. Dar nu se oprește aici. Taurina ajută la prevenirea și chiar la inversarea multor dintre consecințele asociate bolii.
De exemplu, la diabeticii adulți, suplimentarea cu 1,5 grame de taurină pe zi, timp de doar 14 zile, poate inversa anomaliile induse de diabet în rigiditatea arterială și în capacitatea sistemului vascular de a răspunde la modificări ale fluxului sanguin sau presiunii. Acest lucru poate fi esențial pentru longevitatea diabeticilor, deoarece aceste tipuri de anomalii sunt de vină pentru riscul crescut al diabeticilor de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
În plus, studiile efectuate la șobolani diabetici arată că taurina ajută la protejarea funcției inimii și ajută la prevenirea leziunilor mușchilor inimii, în parte datorită capacității taurinei de a crește transportul glucozei din sânge în celulele musculare ale inimii care consumă energie. În procesul de creșterea transportului de glucoză în celulele producătoare de energie, nivelurile de glucoză din sânge sunt scăzute.
Studii suplimentare pe animale și culturi celulare au arătat că suplimentarea cu taurină este eficientă și împotriva complicațiilor diabetului. Taurina susține integritatea fibrelor nervoase, potențial încetinind sau inversând neuropatia diabetică dureroasă. Și în retină, o altă țintă a glicemiei crescute distructive, taurina luptă împotriva stresului oxidant indus de glucoză și păstrează sănătatea celulelor sensibile la lumină în retinopatia diabetică. Afectarea rinichilor, o altă consecință a diabetului zaharat, poate fi minimizată prin suplimentarea cu taurină la animalele cu diabet zaharat.
Taurina inversează factorii bolilor cardiovasculare
Taurina are efecte puternice asupra inimii și vaselor de sânge. Persoanele cu niveluri mai mari de taurină au rate semnificativ mai scăzute de deces din cauza bolilor coronariene. În plus, au un indice de masă corporală mai scăzut, tensiune arterială mai scăzută și niveluri mai scăzute de lipide periculoase. Multe mecanisme diferite explică aceste efecte puternice asupra inimii și vaselor de sânge.
La modelele animale de hipertensiune arterială, suplimentarea cu taurină scade tensiunea arterială prin reducerea rezistenței la fluxul sanguin în pereții vaselor de sânge și prin minimizarea impulsurilor nervoase din creier care cresc tensiunea arterială. S-a descoperit că suplimentarea orală cu taurină reduce nivelul arterial în îngroșarea și rigiditatea caracteristice aterosclerozei, pentru a restabili răspunsurile arterelor la oxidul nitric endotelial benefic și pentru a reduce inflamația (un contributor direct la bolile cardiovasculare).
Un studiu al pacienților care au nevoie de o intervenție chirurgicală de bypass coronarian a arătat că consumul unei băuturi lichide care conține 3 grame de taurină, combinată cu 2 grame de carnitină, 150 mg CoQ10 și nutrienți multivitaminici de bază, a redus volumul ventricularului stâng în timpul fazei de repaus a inimii (diastolă).
Acest lucru este important, deoarece volumul diastolic al ventriculului stâng crescut este cel mai mare predictor al decesului la pacienții care necesită bypass sau plasare de stent. Acest lucru face din taurină o componentă vitală a dietei acestor pacienți.
Îmbunătățiți-vă performanța la antrenament
Vrei un antrenament mai bun? Încearcă să iei suplimente de taurină! Sportivii antrenați care suplimentează cu taurină experimentează performanțe mai bune la exerciții, iar bicicliștii parcurg distanțe mai lungi cu mai puțină oboseală. Există un motiv întemeiat pentru aceste efecte pozitive: taurina ajută mușchii să lucreze mai mult, mai mult și mai sigur. Taurina crește contractilitatea musculară (forța cu care celulele musculare se unesc) atât în mușchiul scheletic, cât și în cel cardiac. Asta înseamnă antrenamente mai puternice, deoarece mușchii lucrează mai greu.
Mai multă rezistență. Taurina ajută la efortul muscular să scape de acidul lactic. Acidul lactic este cel care provoacă senzația de durere și este ceea ce limitează cât de mult poate lucra un mușchi. Prin curățarea acidului lactic, taurina ajută mușchii să lucreze mai mult.
Mai sigur. Mușchii care lucrează generează stres oxidant și dăunează ADN-ului, ceea ce duce la potențialul de deteriorare a mușchilor și performanță mai slabă. Taurina protejează mușchii de astfel de leziuni, astfel încât mușchii funcționează mai în siguranță.
Taurina oferă o protecție puternică retinei
Taurina este deosebit de vitală când vine vorba de sănătatea ochilor. Nivelurile adecvate pot ajuta la prevenirea pierderii vederii cauzate de vârstă; dimpotrivă, o deficiență poate duce la probleme tulburătoare de vedere. Pierderea vederii legată de vârstă are multe cauze diferite, dar aproape de vârf este impactul stresului oxidativ asupra celulelor sensibile la lumină din retină. O astfel de afectare duce la degenerescenta maculara legata de varsta si la alte forme de boala retiniana.
În timp ce taurina se găsește în concentrații foarte mari în retină, aceasta scade semnificativ odată cu vârsta.
În plus, taurina găsită în retină combate stresul oxidativ, în special în diabet, și ajută la restabilirea nivelurilor deficitare ale factorului de creștere a nervilor, necesar pentru menținerea sănătatea retinei.
Atunci când nivelurile de taurină sunt deficitare, pot apărea o varietate de probleme de vedere, inclusiv degenerarea celulelor ganglionare retiniene, iar la copii, disfuncția retinei; s-a demonstrat că suplimentarea cu taurină ameliorează retinopatia diabetică. Dovezile că taurina este vitală în menținerea optimă a retinei sunt puternice.
Anumite medicamente epuizează corpul de taurină, ceea ce poate induce leziuni retinei. Acestea includ medicamentele de chimioterapie utilizate frecvent, cum ar fi ciclofosfamida (Cytoxan®) și busultanul (Bulsufex®), precum și medicamentul antiepileptic vigabatrin (Sabril®). ). De asemenea, s-a demonstrat că radioterapia epuizează corpul de taurină. Din fericire, suplimentarea pot restabili nivelul de taurină la normal și poate proteja retina în astfel de cazuri.
Taurina ajută la inversarea tinitusului
Taurina joacă un rol vital în auz. De fapt, studiile au descoperit că, în unele cazuri, taurina poate inversa procesele biochimice din spatele pierderii auzului. Alte studii au demonstrat că taurina poate elimina aproape complet zgomotul din urechi asociat cu tinitus. Practic este singurul remediu nutrițional cunoscut!
O mare parte din deteriorarea auzului nu are loc în părțile mecanice ale urechii, ci mai degrabă în celulele nervoase care convertesc undele sonore în energia electrică care este percepută în creierul nostru. La fel ca și alte celule nervoase, aceste așa-numite „celule de păr” depind de fluxul ionilor de calciu în și în afara celulei. Taurina ajută la restabilirea și controlul fluxului normal de ioni de calciu în celulele auditive.
Taurina îmbunătățește capacitatea de auz la animalele expuse la medicamente precum antibioticul gentamicina, care este notoriu toxic pentru auz. Și, într-un avantaj pentru cei 17% dintre noi, tulburați de tinitus cronic (țiuit în urechi), taurina poate fi de ajutor. Studiile pe animale care utilizează doze echivalente umane de 700 mg până la 3,2 grame pe zi de taurină pe parcursul mai multor săptămâni demonstrează o dispariție aproape completă a tinitusului cu suplimente de taurină (animalele au fost antrenate în sarcini care sunt sensibile la distragerea atenției de către tinitus). Și un studiu pilot uman a arătat rezultate încurajatoare, 12% dintre oameni răspunzând pozitiv la suplimentarea cu taurină.
Soluție pentru convulsii
Deși există multe tipuri și multe cauze de epilepsie (convulsii), o întrerupere a funcției țesutului cerebral excitabil stă la baza tuturor acestora. Unul dintre rolurile majore ale taurinei în biologia mamiferelor este reglarea unor astfel de țesuturi excitabile, făcând taurina de interes natural pentru oamenii de știință și clinicienii care studiază epilepsia.
Studiile pe animale arată că epuizarea taurinei face convulsii mai probabile, în timp ce suplimentarea cu taurină este capabilă să prevină crizele induse de o serie de medicamente și toxine chimice.
Taurina pare să funcționeze prin creșterea nivelurilor de decarboxilază a acidului glutamic (GAD), enzimă responsabilă de producerea neurotransmițătorului GABA, precum și prin legarea de așa-numiții receptori GABA din celulele creierului, calmându-le și reducând probabilitatea lor de a participa la arderea electrică aleatorie, necoordonată, care produce o criză epileptică.
Taurina previne și tratează bolile hepatice
Dovezile tot mai mari sugerează că taurina poate ajuta la tratarea celei mai frecvente cauze de boli hepatice în SUA, boala ficatului gras non-alcoolic (sau NAFLD). Boala hepatică grasă non-alcoolică apare atunci când se acumulează prea multă grăsime în ficat și poate fi cauzată de rezistența la insulină și sindromul metabolic.
În timp, rezultatul final este pierderea funcției hepatice, ceea ce duce la ciroză hepatică.
Ficatul uman este organul nostru principal de detoxifiere, verificându-ne fluxul de sânge de mai multe ori în fiecare zi pentru substanțe care ne pot dăuna organismului. Taurina este o parte integrantă a mecanismelor de autoprotecție ale ficatului.
Studiile arată că taurina apără celulele hepatice împotriva radicalilor liberi și a toxinelor, ajutând la reducerea severității leziunilor hepatice induse de stresul oxidativ. Acest lucru este de o importanță vitală în bolile hepatice grase alcoolice și nealcoolice, ambele putând evolua spre ciroză și ficat.
Studiile umane dezvăluie impactul taurinei asupra bolilor hepatice. Când 24 de pacienți cu hepatită cronică au luat 2 grame de taurină de 3 ori pe zi timp de 3 luni, markerii serici ai afectarii hepatice, precum și markerii stresului oxidativ, au scăzut semnificativ, la fel ca și nivelurile lor crescute de colesterol și trigliceride.
Taurina este produsă de organism din metabolismul aminoacidului cisteină. Îmbătrânirea poate reduce cantitatea de taurină obținută din cisteină, făcând astfel suplimentarea cu taurină de dorit la indivizii în curs de maturizare.
Taurina nu este abundentă în majoritatea alimentelor vegetale. În medie, non-vegetarienii mănâncă de obicei aproximativ 43-76 mg de taurină pe zi. S-a demonstrat că veganii au niveluri mai scăzute de taurină în sânge.
REZUMAT
Taurina este cel mai abundent aminoacid despre care nu ai auzit niciodată. Dovezi puternice sugerează că grupurile cu cea mai lungă durată de viață consumă cantități mai mari de taurină decât cei dintre noi din restul lumii. Aportul mare de taurină ar putea fi factorul de bază în cele mai longevive populații din lume – și din motive întemeiate.
Suplimentarea cu taurină poate atenua efectele dăunătoare ale grăsimilor, glucozei și excesului de insulină. Taurina întărește și protejează celulele musculare ale inimii și sistemul vaselor de sânge care furnizează sânge în întregul corp, ajutând la protejarea împotriva aterosclerozei, atacurilor de cord și accidentului vascular cerebral.
Iar taurina protejează vederea și auzul. Poate preveni și atenua convulsii și s-a dovedit că tratează cea mai frecventă cauză a bolilor hepatice din Statele Unite.
Cu dovezi epidemiologice că contribuie la longevitatea grupurilor celebre cu viață lungă, taurina se află pe lista scurtă a suplimentelor necesare pentru menținerea sănătății optime în fața îmbătrânirii.
TAURINA: UNA DINTRE CELE MAI ESENȚIALE SUBSTANȚE DIN CORP!
Mărește acțiunea insulinei, îmbunătățind toleranța la glucoză și acționând ca un antioxidant.
Este vital pentru buna functionare a mineralelor potasiu, calciu, magneziu si sodiu.
Taurina reglează ritmul inimii, contracția cardiacă, tensiunea arterială și agregarea trombocitelor și reglează excitabilitatea neuronilor.
Detoxifică celulele hepatice de diferite toxine.
Ajută la formarea acizilor biliari și menține stabilitatea membranei celulare.
Reduce sinteza de lipide și colesterol care sunt asociate cu ateroscleroza.